ELTE TáTK a FacebookonELTE TáTK a TwitterenRSS hírforrás

Előadások, videók a hálón

2011.12.14

László Miklós előadása a 2011. szeptemberi VI. Nemzetközi Médiakonferencián a fiatalok médiahasználati szokásairól.

tovább »

2011.09.28

A megtisztított fővárosi aluljárókból nem mentek messzire a hajléktalanok. Néhányan mégis maradhattak, mert ha nincs balhé, nincs vegzálás sem. Erről szól az Index videója.

tovább »

2011.09.02

A korai párválasztás minimálisra csökkenti a továbbtanulási esélyeket. Versenyképes a tanulással a házasság? Egy jó csávó vagy egy jó középiskola? Szerelem az ország legszegényebb településén - Tiszabő, 4. rész.

tovább »

2011.09.01

Az állami szociálpolitika minden betegsége megfigyelhető a tiszabői iskolában. Mit ér a tankönyv, ha ingyen van? Hogyan lehet lógással kikerülni a kamatost? Az Index.hu Tiszabő című sorozatának harmadik része.

tovább »

2011.08.31

Tiszabőn az iskola jelenti az egyetlen reményt a jobb élet felé, de ehhez a tanárok hősies küzdelmére van szükség. Csak a legjobb pedagógusok maradnak itt meg, mindenki más elmenekül. De mit lehet tenni, ha iskola után a gyerek visszamegy a faluba?

tovább »

2011.08.29

Tiszabő mára az ország legrosszabb hírű települése lett. Magyarország legszegényebb falva, aminek szörnyű történeteivel tele van a bulvármédia. Hogyan él itt 2000 ember, mit tanul az iskolában 350 diák, van-e még remény? Mi történt a harangozóval és a pappal? Megnéztük közelről az ország állatorvosi lovát. Az Index készít sorozatot a faluról. Ennek első részét osztjuk meg mi is.

tovább »

2011.08.25

A Karmák mindennapi hősökkel foglalkozik, akik úgy mutatnak példát életükkel, hogy nagyon nehéz és sokszor kilátástalannak tűnő helyzetből jőve találják fel magukat és találják meg a boldogulásukat. A sorozat második része Fábián Károly történetét meséli el.

tovább »

2011.06.17

A Mindentudás Egyeteme volt vendégünk ápriliban. Ennek apropóján tartott előadást Somlai Péter a rövid távú és hosszú távú társadalmi változások különbözőségéről.

tovább »

2011.06.17

A Mindentudás Egyetem volt vendég a Társadalomtudományi Karon áprilisban, és ebből az alkalomból Fokasz Nikosz is előadott.

tovább »

2011.05.25

A szabadsuli.hu vett fel egy előadást Pete Péterrel, amelyben a pénz szerepéről, fajtáiról, típusairól beszél elsősorban olyanoknak, akik kevéssé jártasak a témában.

tovább »

2011.04.05

Milyen társadalmi és pszichofiziológiai tényezők játszanak szerepet a lelki betegségek kialakulásában? Hogyan alakulnak ki ezek a betegségek, s melyek a gyógyulás útjai? Miként kezeli a társadalom a lelki betegségben szenvedőket? Hogyan segíthetünk a mentális betegeknek és miként csökkenthetjük a velük kapcsolatos súlyos társadalmi előítéleteket? Erről, és számos kapcsolódó kérdésről beszélgetnek az érintett szakmák - pszichiátria, pszichológia, szociális munka (Bugarszki Zsolt, ELTE TáTK) - képviselői.

tovább »

2011.04.26

Április 27-én az MTV Ma reggel műsorának vendége volt Ferge Zsuzsa.

tovább »

2011.04.04

Az alábbi videóban Lisa Anderson, a Kairói Amerikai Egyetem jelenlegi elnöke, a Kolumbiai Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok karának korábbi dékánja beszél az arab világon keresztül söprő forrongásról, a társadalmi megmozdulások irányáról, céljairól, jövőjéről. Az anyag érdekessége, hogy a szakértő némi belső betekintést is nyújt arról, hogy az egyetem oktatói, hallgatói hogyan, milyen gondolatokkal és érzelmekkel élték meg az Egyiptom politikai berendezkedését felforgató tüntetéseket, hiszen az intézmény egyik campusa éppen a Tahrir téren áll...

tovább »

2011.03.10

Kolosi Tamás, a magyar szociológia egyik meghatározó alakja a Mindentudás Egyeteme által szervezett előadásában bemutatja, hogy az esélyegyenlőség eszméje miképpen valósult meg az elmúlt évtizedekben, és hogy megvalósulhat-e egyáltalában.

tovább »

2011.03.06

Az angyalföldi nyomorban felnőtt bokszoló most tapasztalati szakértőként gyámolítja a rászorulókat. Róla szól az Index videója.

tovább »

2011.02.18

Huszár Tiborral, az ELTE Szociológia Tanszékének, Karunk elődjének alapítójával beszélgetett 2010. szeptember 27-én Veiszler Alinda az MTV Záróra című műsorában.

tovább »

2011.02.10

Januárban Orsós Ervin és a Flare Beás együttes történetével vette kezdetét Karmák címmel elkészített filmsorozat. A katasztrófa hihetetlen összefogást hozott: lakóhelyükért, a menekülésért együtt küzdöttek magyarok, cigányok. Vállvetve. Azóta a veszély elmúlt, a szegénység viszont megmaradt. A vörösre színeződött házfalak szomorú mementóként mutatják, meddig csapott fel az iszap. Erről szól ez a rész.

tovább »

Ferge Zsuzsával, az ELTE Társadalomtudományi Kar professor emeritusával beszélgetett Veiszler Alinda 2009. március 3-án az MTV Záróra című műsorában.

tovább »

Horányi Özsébbel, az ELTE TáTK Doktori Iskolájának oktatójával beszélgetett Veiszler Alinda 2009. május 21-én az MTV Záróra című műsorában.

tovább »

Kolosi Tamással beszélgetett 2010. november 8-án Veiszler Alinda az MTV Záróra műsorában.

tovább »


2011.02.09

Az Északi Támpont Egyesület a Karmák Kampány keretében a hazánkban névtelenül rejtőző, mégis nagy dolgokat véghezvivő emberekre akarja felhívni a figyelmet. Olyan embereket mutatnak be, akikről a nézők többsége semmit sem vagy csak nagyon keveset tud. Olyan embereket, akikre talán első ránézésre a legtöbben csak legyintenének, lebecsülnék vagy félnótásnak tartanák őket. Történeteink hősei gyakran idealistáknak, álmodozóknak és esetenként már érthetetlenül szolidárisak tűnhetnek, ám valamennyi ember közös jellemzője, hogy elszántan küzdenek azért, hogy az álmaikat valóra váltsák. Amiről álmodnak, az pedig egy jobb világ …

tovább »

2011.02.01

A TED keretében Sir Ken Robinson, neves oktatáskutató tartott előadást arról 2006-ban, hogy valójában az oktatás hogyan nyomja el a gyermekek természetes kreativitását, amely abból fakad, hogy esetleg a gyerekek még mernek tévedni, azoban a felnőttek már nem.

tovább »

Lévén, hogy a Sociomater.hu elsősorban végzett hallgatóink számára szóló oldal, ezért nem csupán olyan emberek videóit kutatjuk fel és mutatjuk meg itt is, akik nálunk oktattak, oktatnak, hanem azokét, akik nálunk végeztek. Egykori hallgatónkkal, Hajós Andrással beszélgetett Veiszler Alinda az MTV Záróra műsorában.

tovább »

Chomsky recites a litany of examples of Israeli and U.S. hypocrisy in action and policy around Israel’s claimed desire for peace.  Going back to the earliest days of the Zionist movement, it was clear that Israel wanted to delay a political settlement, “while building facts on the ground.” Says Chomsky, “Today Israel could have security, and normalization of relations and integration into the region, but it clearly prefers illegal expansion, conflict, repeated exercise of violence, to teach lessons to the ‘two-legged beasts,’ actions that are severely eroding its security even if it gains short-term military victory.”

tovább »

2011.01.25

Barabási Albert-László a Mindentudás Egyetemén beszélt arról, hogy vajon megjósolható-e az emberi viselkedés. Tudjuk-e előrejelezni, hogy az emberek mit fognak tenni a jövőben? Barabási szerint igen. Hogy miért is? Nos, erről szól az előadás.

tovább »

2010.01.13

Több ezer fogyatékos épül le véglegesen a nagy tömegintézményekben, pedig sokan közülük tudnának és akarnak is integrálódni és dolgozni. Ezt mutatja be az index.hu videója.

tovább »

2010.12.21

Sorozatunk hetedik, befejező részéhez ért. A születésnapi ünnepség utolsó, záró előadását Rudas Tamás tartotta a hetesről, mint a "boldog számról". Hogy ez mit is jelent pontossan, ahhoz érdemes megnézni az alábbi videót.

tovább »

2010.12.20

Múlt héten kezdődütt sorozatunk hatodik részében Boross László beszél a nemzetközi szak alapytásának körülményeiről és történetéről, ráadásul mindezt rímbe szedve.

tovább »

Ötödik részéhez ért sorozatunk, amelyben Fokasz Nikosz 7 éves születésnapi konferencián elmondott előadását mutatjuk be.

tovább »

2010.12.16

Sorozatunk negyedik részéhez érkeztünk. Ezen a videón Papp Richárd beszél a 7 antropológiájáról.

tovább »

2010.12.15

Sorozatunk harmadik részében Pete Péter beszél a makróökonómiáról és a 7 szűk (avagy bő) esztendőről.

tovább »

2010.12.14

Sorozatunkban a második előadás Csepeli Györgyé, aki A hét főbűn címmel beszélt a Társadalomtudományi Kar születésnapján egy különleges világtalálkozóról.

tovább »

2010.12.13

November 25-én ünnepelte az ELTE Társadalomtudományi Kara 7 éves születésnapját. Az ünnepség a hetes szám jegyében zajlott, hét előadáson hét előadó a hét társadalomtudományi vonatkozásairól beszélt. Ennek az ünnepségnek a nyitóbeszédét Tausz Katalin, a Kar dékánja tartotta. Ezt és az első előadás videóját adjuk most közzé, majd mindennap a hét további napjain hétvégéig feltöltjük sorban a többi videót is.

tovább »

October 21, 2010 - Shelley Correll presents to the audience stereotypes that exist in today's workplace and career field and why men are dominant in the areas of math and science. She gives reasons for why stereotypes cause certain results and shows many studies that have proven these ideas.

tovább »

On October 4th, Dr. Paul Farmer, renowned physician-anthropologist, addressed the Brown University community in a lecture entitled "Rebuilding Haiti." The event was sponsored by Brown's Lecture Board in collaboration with the Office of the Dean of the College.

tovább »

A public lecture by Professor Roger Jeffery on Tuesday 19 October 2010.
This is the fourth lecture in the Our Changing World series.
Roger Jeffery is a Professor in Sociology in the School of Social and Political Science at the University.

A public lecture by Professor Roger Jeffery on Tuesday 19 October 2010. This is the fourth lecture in the Our Changing World series. Roger Jeffery is a Professor in Sociology in the School of Social and Political Science at the University.

tovább »

October 23, 2010 - The 2010 Roundtable at Stanford featured a prestigious panel discussing aging and the issues that accompany it. The conversation was moderated by Tom Brokaw and featured John Hennessy, Laura Carstensen, Sandra Day O'Connor, Robert Sapolsky, Sheryl Sandberg and Barry Rand. The panel discusses a variety of issues from social security to age related diseases and public awareness.

tovább »

Dr. Kerezsi Klára, az ELTE ÁJK docense és az Országos Kriminológiai Intézet igazgatóhelyettese, valamint Dr. Vaskuti András, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke beszélget a szegénység és a bűnözés kapcsolatáról a BCE Társadalomelméleti Kollégiuma szervezésében.

tovább »

The political season is upon us and so, if they were not before, our newspapers, radios, computer screens, and televisions are now overfull with sound-bites; and countless people are complaining about the degradation of political conversation.

tovább »

In “History of Beauty,” Umberto Eco explored the ways in which notions of attractiveness shift from culture to culture and era to era.

tovább »

Humanitarianism, which can be defined as the introduction of moral sentiments into human affairs, is a major component of contemporary politics—locally and globally—for the relief of poverty or the management of disasters, in times of peace as well as in times of war.

tovább »

Internet collaboration can inspire people to social and political activism. In the common judgment of this panel, the World Wide Web will strongly shape the future of politics in the USA, for good or ill.

tovább »

Professor Carter compares and contrasts approaches to racial integration in two democratic societes, in the United States and South Africa, and she discusses the political and leagal contexts of school desegregation begging the question of wheter racial integration remains a realistic and principal conduit fo societal developement.

tovább »

In this lecture series, George Soros will unveil his latest thinking on economics and politics in five separate lectures. They are the culmination of a lifetime of practical and philosophical reflection. In his first two lectures he will discuss his general theory of reflexivity and its application to financial markets, providing insights into the recent financial crisis.

tovább »

Internet collaboration can inspire people to social and political activism. In the common judgment of this panel, the World Wide Web will strongly shape the future of politics in the USA, for good or ill.

tovább »

Solving societal problems involves changing people’s behavior – inducing them to drink less, exercise more, turn down the heat, stay in school, and so on. Interventions designed to change these behaviors have met with limited success. Professor Deborah Prentice discusses how a closer look at interventions and their affect on people’s thoughts, feelings, and motivations reveals why some succeed and others fail, and she also suggests strategies for improving these outcomes.

tovább »

The unemployment rate is rising and job growth turned negative in January 2008. Some economists view unemployment as a minor concern while others argue it is a serious malady. This lecture presents new evidence on the lot of the unemployed, in the U.S. and other countries, including the psychological well-being of the unemployed and how the unemployed spend their time, with a particular focus on time spent searching for a new job. The effect of unemployment benefits on job search activity is considered from both a theoretical and empirical perspective.

tovább »

How the New Media influenced elections and political governance, and shaped the language of civic engagement?

tovább »

Proponents of free trade have argued that expanding global markets should reduce income inequality in poorer countries. So far, however, there is no compelling evidence that such a reduction has occurred. In this lecture, Professor Maskin outlines the theory on which the free traders' argument is based and proposes an alternative theory that seems more consistent with the evidence to date.

tovább »

This lecture attempts to answer multiple questions: First, what is wrong with terrorism? The question may seem easy, but it is often answered badly. Second, how is terrorism chosen – picked out of all the possible political strategies? And third, how ought we to fight against terrorism? Or better, what are the moral limits that anti-terrorists ought to recognize?

tovább »

Many of the world's societies function by codes of honor. Violence between ethnic groups or countries often follows the rules of honor among individuals, in particular among males. In general this means willingness to face risk to defend the group, to take vengeance, and to nake clear to others that one values honor.

tovább »

Professor Carter compares and contrasts approaches to racial integration in two democratic societes, in the United States and South Africa, and she discusses the political and leagal contexts of school desegregation begging the question of wheter racial integration remains a realistic and principal conduit fo societal developement.

tovább »

Facing a challenge of the current era: environmentalism. President Vaclav Klaus, one of the leading market reformres of the post socialist era, will be speaking about contemporary environmental issues facing Europe and the world.

tovább »

Mary Robinson, former President of Ireland and former United Nations High Commissioner for Human Rights, will adress the present and future of international human rights. On the eve of the sixtieth anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, Robinson will discuss the need to take stock of current challenges and setbacks while identifying the key issues over the next decade.

tovább »

Former national security advisors Zbignew Brzezinski and Brent Scowcroft held an intimate discussion on their experiences durnig the fall of the Berlin Wall and subsequent collapse of the Soviet Union.

tovább »

The global crisis of capitalism that exploded in the Fall of 2008 is the most serious economic crisis since the Great Depression of the 1930s. The most immediate result of the crisis is the return of state intervention in the management of the economy, as the ideological belief in the capacity of financial markets for self-regulation has been shattered by the financial collapse. A new round of regulation is in the makeing but face the difficult task of regulating global markets in the absence of global regulator.

tovább »

2011.06.20

Az encsi kistérségben a Vöröskereszt 1000 családnak osztott vetőmagot, hogy ha már van kertjük, használják is. Megnéztük mi nőtt ki a földből. - Indexvideó

tovább »

Galéria

Állásajánlatok

Legújabb ajánlataink

 

ELKÖLTÖZTÜNK!

 

 

 

Projektasszisztens (Magyar LMBT Szövetség)

Projektvezető (Magyar LMBT Szövetség)

Szociális asszisztens (REVIP)

Intézményvezető-helyettes (Moravcsik Alapítvány)

Szervezeti hatékonyságfejlesztés az egészségügyben (GYEMSZI)

Családgondozó (Lea Otthon Érd)

Intézményvezető-helyettes (Moravcsik Alapítvány)

Szociális munkás (Menedék Egyesület)

Intézményi adományszerző, pályázati menedzser (Habitat for Humanity)

Gondozó, szakgondozó (RÉS Alapítvány)

Családgondozó (RÉS Alapítvány)

Családgondozó (XV. kerület)

Terepmunkás (TASZ Roma Program)

Szociális munkás (Egészségdokk)

Szociális munkás (Léthatáron)

Családgondozó (Tápiószentmárton)

Családgondozó (Fióka Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ)

Családgondozó (Budapest XII. Hegyvidéki Önkormányzat)

Pályázati asszisztens (Tempus Közalapítvány)

Szociális munkás (Drog Stop)

Kutatási asszisztens (MTA TK Jogtudományi Intézet)

Családgondozó (Újpest Gyermekjóléti Központ)

Családgondozó (Fióka Gyermek- és Ifjúságjóléti Központ)

Szociális asszisztens (XII. kerület)

Projektmenedzser (Habitat for Humanity)

Junior elemző (Budapest Institute)

Szociális asszisztens (Twist Olivér Alapítvány)

Szakpolitikai munkatárs (Habitat for Humanity)

Szociális munkás (Újpalotai családsegítő szolgálat)

Jogi tanácsadó (Menedék Egyesület)

Szociális munkás (Menedék Egyesület)

Szociális munkás (Váltó-sáv)

Szociális munkás (Menekültmisszió)

Szociális munkás (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei)

Szociális segítő (Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

Szociális projekt munkatárs (Autisták Országos Szövetsége)

Pályázati projektasszisztens (Budapesti Szociális Forrásközpont)

Terápiás munkatárs (Egészségdokk Alapítvány)

Foglalkoztatási tanácsadó (KézenFogva Alapítvány)

Projektvezető munkatárs (KézenFogva Alapítvány)

Fiatal kutató: Kisebbségi magyar felsőoktatás és munkaerőpiac

Fiatal kutató: gazdasági tevékenység és lakhatás (MTA-TK)

Közösségi pszichiátriai gondozó (Félsziget Klubház)

Intézményi adományszervező - pályázatíró (Habitat for Humanity Magyarország)

Diákügyelő átmeneti szállóban (Twist Olivér Alapítvány)

Közösségi koordinátor (Mentálhigiénés Egyesület)

Nyári gyakorlat (Budapest Intézet)

Mentor (Kompánia Alapítvány)

Utcai ifjúsági szociális munkás (Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ)

Tudományos segédmunkatárs (Szociális Projektinkubátorház Közösségi Akció és Kutatás Alapítvány)

Vezető mentor (Kompánia Alapítvány)

Kutatógyakornok (Viasat)

Adatelemző (K-Monitor)

Szociális munkás (Van Helyed Alapítvány)

Szociális munkás (Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ)

Mentor (Kompánia Alapítvány)

Szociális ügyintéző (Zugló)

Szakmai koordinátor Drogambulanciára (EGÉSZSÉGDOKK Alapítvány)

Alacsonyküszöbű segítő (Kompánia Alapítvány)

Irodavezető (Romaversitas Alapítvány)

Szociális segítő (Sárkeresztúr)

GfK hungária elemzőt keres

Személyügyi támogató (Audi, Győr)

Szociálpolitikai ügyintéző (Kőbánya)

Családgondozó (Bp. I. kerület)

Családgondozó (Terézváros)

Blogketrec

 Blogketrec 

Itt olyan blogok találhatók, amelyek valamiképpen kapcsolódnak a Társadalomtudományi Karhoz. Természetesen várjuk további blogbejegyzések ajánlását a sociomater@tatk.elte.hu címre.

 Nem a pék... 

Közgazdaságtan és melegházasság (eltecon.blog.hu)

 Nyomor széle 

Vad ideológiák (nyomorszeleblog.hvg.hu)